Slíbila
jsem, že brzy poskytnu receot na hrudky. A brzy nastává právě
teď. Ale řeknu Vám, že je zatraceně těžké psát, jak na ně,
na hrudky vykutálěné. Vzhledem k tomu, že vznikaly takřka ve
stavu oblouznění, že vznikaly, jak se tak říká, po políbení
můzou, že vznikaly vysoce spontánně a bez předlohy. Ale zkusím
to tedy, to psaní. A začnu ho tím, že se pokusím Vám přiblížit,
čeho bude třeba k tomu, aby výsledek Vašeho plácání byl bližní
výsledku mého:
- 150 g vloček (já pracovala s pohankovými, jiné jsem totiž neměla :-))
- 100 g sušených brusinek
- 50 g slunečnicových semínek
- 50 g lískových ořechů
- 30 g másla
- 1,5 lžíce medu
Vločky.
Jak již stojí psáno, pracovala jsem s pohankovými (vzhledem k
tomu, že jsem jiné právě neměla; též již zmíněno, reflektuji). Nevím, bylo-li to dáno
pohankou samotnou, výrobcem či manipulací s vločkami, ale nabyla
jsem pocitu, že oproti standardním vločkám jsou ty mé poněkud
menší. To se nakonec ukázalo býti výhodou: lépe se mi plácalo
s malými kuličkami: vločky z nich nelezly. Strukturu a hlavně
rozměry svých vloček se snažím zprostředkovat jednou z přiložených
fotografií. Obecně bych radila obyčejné
vločky ležérně posekat,
ať se ve finále příliš nevzpouzí. A když se Vám s tím nebude
chtít "samurajovat", rada:
sežeňte si ty pohankové (od společnosti Country Life byly a jsou vločky mé); podle někoho jsou geniální (i
pro mou osobu). pro někoho jsou... ...minimálně zajímavé, když
už mu "nejedou". ;-)
Vločky račte
vložit do mísy.
K
vločkám přidejte sušené brusinky,
slunečnicová
semínka
a ořechy:
ty nakrájejte na čtvrtiny (nebo vlastně: jak libo; co já Vám do
toho budu kecat, že jo...) a minimálně brusinky zpracovávajte
předem omyté: nevadí, když nebudou po koupeli plně suché.
Míchanici
rozšiřte o med
a máslo,
případně o mléko.
Osobně postupuji tak, že na vodní lázni si rozpustím právě
máslo s medem a pokud je konzistence vzniknuvší směsi tužší
(měla by spíše téci než nikoliv, v kombinaci se směsí však
již ne), přilévám mléko. Proces můžete beze všeho realizovat
i v mikrovlnce (čímž
se proces značně zrychlí; tvoření směsi pak nebude trvat dvě
minuty, ale nějakých padesát vteřin :-)),
pokud se nechováte k mikrovlnce v podsatě maceššsky jako
kupříkladu já.
A
nyní zbývá už jsen bezbřehé plácání
kuliček
velkých dle libosti. Ovšem platí: čím menší tím rychleji
hotové, po zkušenosti méně rozpadavé a roztomilejší. Pokud
budete mít pocit, že po "vysochání" několika kuliček
se Vám nesnesitelně lepí ruce, Váš pocit je pravděpodobně
správný. Ruce si omyjte plácejte vesele dál. Hotová díla
pokládejte na plech
(ani netřeba
mazat, vzhledem k tuku obsaženému ve směsi)
a pečte v předehřáté
troubě přibližně 15 minut při 170-180 stupních Celsia.
Chutnají?!
Já
u nich rozklíčovala prozatím pouze jediný
nedostatek: kuličky jsou tuze dobré a povětšinou mizí rychleji
než pára nad hrncem! ;-)
Hm, doporučuji používat místo másla banán... :) zatraceně dobré...
OdpovědětVymazatDobré nedělní dopoledne vinšuji! Zkusím použít. Určitě budou chutnant dobře - a možná ještě lépe ;-)! A rázem budu (budeme) mít navíc dva recepisy, až vyzkouším(e)! To odvozuji z toho, že máslo nechutná totožně jako banán a banán nechutná totožně jako máslo! ;-) A možná Vaše modifikace bude mou milovanější! Pro letní období to je snad i pravděpodobnější, že častěji šájnu po Vámi uoraveném receptu (bude.li pro mě chutný) - z důvodu lehkosti. Jen pozor na plech! V případě banánoých hrudek nezapomenout vymazat či vyložit pečícím papírem! Díky za tip a přeji příjemnéé dny. PS: A banán byl zakomponován z jakého důvosu?! Kvůli chybějícímu máslu?! Pro chuť?! Z důvodů dietetických?! Smím-li se ptát, tedy?! ;-)
Vymazatty jsou boží! :)
OdpovědětVymazatZkoušela jste, Kamčo?! ;-) A pokud ano, jak se povedly?! Esteticky, chuťově?! Hezký den vinšuji a díky posílám! :-) E. P.
Vymazat