sobota 25. května 2013

Hrudkopis aneb "Recepis" na hrudky

 
Slíbila jsem, že brzy poskytnu receot na hrudky. A brzy nastává právě teď. Ale řeknu Vám, že je zatraceně těžké psát, jak na ně, na hrudky vykutálěné. Vzhledem k tomu, že vznikaly takřka ve stavu oblouznění, že vznikaly, jak se tak říká, po políbení můzou, že vznikaly vysoce spontánně a bez předlohy. Ale zkusím to tedy, to psaní. A začnu ho tím, že se pokusím Vám přiblížit, čeho bude třeba k tomu, aby výsledek Vašeho plácání byl bližní výsledku mého:

  • 150 g vloček (já pracovala s pohankovými, jiné jsem totiž neměla :-))
  • 100 g sušených brusinek
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 50 g lískových ořechů
  • 30 g másla
  • 1,5 lžíce medu
     
     Vločky. Jak již stojí psáno, pracovala jsem s pohankovými (vzhledem k tomu, že jsem jiné právě neměla; též již zmíněno, reflektuji). Nevím, bylo-li to dáno pohankou samotnou, výrobcem či manipulací s vločkami, ale nabyla jsem pocitu, že oproti standardním vločkám jsou ty mé poněkud menší. To se nakonec ukázalo býti výhodou: lépe se mi plácalo s malými kuličkami: vločky z nich nelezly. Strukturu a hlavně rozměry svých vloček se snažím zprostředkovat jednou z přiložených fotografií. Obecně bych radila obyčejné vločky ležérně posekat, ať se ve finále příliš nevzpouzí. A když se Vám s tím nebude chtít "samurajovat", rada: sežeňte si ty pohankové (od společnosti Country Life byly a jsou vločky mé); podle někoho jsou geniální (i pro mou osobu). pro někoho jsou... ...minimálně zajímavé, když už mu "nejedou". ;-) Vločky račte vložit do mísy.
      K vločkám přidejte sušené brusinky, slunečnicová semínka a ořechy: ty nakrájejte na čtvrtiny (nebo vlastně: jak libo; co já Vám do toho budu kecat, že jo...) a minimálně brusinky zpracovávajte předem omyté: nevadí, když nebudou po koupeli plně suché.
      Míchanici rozšiřte o med a máslo, případně o mléko. Osobně postupuji tak, že na vodní lázni si rozpustím právě máslo s medem a pokud je konzistence vzniknuvší směsi tužší (měla by spíše téci než nikoliv, v kombinaci se směsí však již ne), přilévám mléko. Proces můžete beze všeho realizovat i v mikrovlnce (čímž se proces značně zrychlí; tvoření směsi pak nebude trvat dvě minuty, ale nějakých padesát vteřin :-)), pokud se nechováte k mikrovlnce v podsatě maceššsky jako kupříkladu já.
      A nyní zbývá už jsen bezbřehé plácání kuliček velkých dle libosti. Ovšem platí: čím menší tím rychleji hotové, po zkušenosti méně rozpadavé a roztomilejší. Pokud budete mít pocit, že po "vysochání" několika kuliček se Vám nesnesitelně lepí ruce, Váš pocit je pravděpodobně správný. Ruce si omyjte plácejte vesele dál. Hotová díla pokládejte na plech (ani netřeba mazat, vzhledem k tuku obsaženému ve směsi) a pečte v předehřáté troubě přibližně 15 minut při 170-180 stupních Celsia.
      Chutnají?! Já u nich rozklíčovala prozatím pouze jediný nedostatek: kuličky jsou tuze dobré a povětšinou mizí rychleji než pára nad hrncem! ;-)

4 komentáře:

  1. Hm, doporučuji používat místo másla banán... :) zatraceně dobré...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobré nedělní dopoledne vinšuji! Zkusím použít. Určitě budou chutnant dobře - a možná ještě lépe ;-)! A rázem budu (budeme) mít navíc dva recepisy, až vyzkouším(e)! To odvozuji z toho, že máslo nechutná totožně jako banán a banán nechutná totožně jako máslo! ;-) A možná Vaše modifikace bude mou milovanější! Pro letní období to je snad i pravděpodobnější, že častěji šájnu po Vámi uoraveném receptu (bude.li pro mě chutný) - z důvodu lehkosti. Jen pozor na plech! V případě banánoých hrudek nezapomenout vymazat či vyložit pečícím papírem! Díky za tip a přeji příjemnéé dny. PS: A banán byl zakomponován z jakého důvosu?! Kvůli chybějícímu máslu?! Pro chuť?! Z důvodů dietetických?! Smím-li se ptát, tedy?! ;-)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Zkoušela jste, Kamčo?! ;-) A pokud ano, jak se povedly?! Esteticky, chuťově?! Hezký den vinšuji a díky posílám! :-) E. P.

      Vymazat